Dr Waltraut Frydas bakgrund

Doktor Waltraut Fryda (1927-2009) var en tysk privatpraktiserande läkare. Hon föddes som Waltraut Hildburger och växte upp i Sudetlandet (den del av dåvarande Tjeckoslovakien som ligger närmast sydöst om Tyskland, med mestadels tysktalande befolkning), i den lilla staden Saaz, (känd för sina humle-odlingar, Saaz-humle är ett känt begrepp) i gränstrakterna mellan Tyskland och dåvarande Tjeckoslovakien. Staden heter idag Zatec och ligger numer i norra Tjeckien. Efter andra världskriget började den tjeckiska befolkningen, som hade lidit av tysk ockupation under kriget,  förfölja och döda tyskarna. Waltraut Hildburger tvingades fly till Tyskland och hamnade i Berlin i Östtyskland. Där slutförde hon sin skolgång. Sedan flydde hon till Västtyskland och snart därefter flyttade hon till Innsbruck i Österrike där hon hade möjlighet att genomföra sin läkarutbildning.

Som färdig läkare bodde hon till att börja med i Österrike. Hon gifte sig 1953 med Martin Fryda, en chefsläkare för ett sjukhus i Tyrolen, i södra Österrike. Paret fick två söner. Det var där hon först började utveckla sin hypotes om cancerns uppkomst. På grund av att hennes make misshandlade henne och småningom hotade sönerna till livet så skilde hon sig när sönerna var 3 resp 5 år gamla. (Det visade sig senare att maken led av schizofreni.) Hon flydde med sönerna till södra Tyskland och hamnade först i staden Lindenberg där hon arbetade några år på Paracelsuskliniken som ligger i närheten. Sedan bosatte hon sig i en liten stad, också i södra Tyskland, Kreuth. Där levde hon ensam med sina söner samtidigt som hon vidareutvecklade sin hypotes om orsaken till cancer och hur sjukdomen kunde behandlas.

På grund av sin sociala situation godtog hon inte att flytta till en känd klinik i Wien för att utvärdera sin cancerbehandling. Inte heller accepterade hon att flytta två år till Los Angeles för att hennes hypotes skulle kunna testas där. Hon var beroende av att stanna kvar på den lilla orten Kreuth där hennes söner trivdes i skolan. Där hade hon etablerat kontakter, hade hjälp med barntillsyn, hade en duktig sekreterare på sin mottagning och hade utrymme och möjlighet att ha sin hund som hon älskade. Hennes behandlingar finns därför inte mycket dokumenterade. Det var hela tiden en strid ström av människor som sökte hennes hjälp mot cancer. Hon blev känd även långt utanför Tysklands gränser och hade patienter även från andra världsdelar så hon hade en starkt belastad arbetssituation. Ända upp i hög ålder arbetade dr Fryda.

Källor: Waltraut Frydas självbiografi: ”Grenzerfahrungen”. Boken är utgången, finns endast på antikvariat, ca 400 sidor.